بادام درختي است زيبا که از زمانهاي قديم در نواحي مرکزي و غربي آسيا مخصوصا افغانستان، ايران، سوريه و فلسطين پرورش مي يافته است. درخت بادام بومي منطقه مديترانه آسيا است. بلندي آن به 6تا8 متر مي رسد و برگ هاي آن ساده، بيضي باريک، نوک تيز، کمي موج دار و گلهاي صورتي رنگ است. بادام داراي دو واريته اصلي است که بادام شيرين و بادام تلخ است. ميوه درخت بادام به صورت شفت است که قشر خارجي آن سبز رنگ و پوشيده از کرک است که در داخل آن بادام با پوست سخت وجوددارد. در ابتداي تشکيل ميوه پوشش خارجي سبز رنگ و گوشت دار است که پوشيده از کرک است و هنوز به درستي رشد نکرده که آن را چغاله بادامAmanbon مي نامند که داراي خواص مخصوص است. پس از رسيدن بادام بتدريج پوشش خارجي سبز رنگ خشک شده و پوست آن نيز سفت و سخت مي شود و مغز بادام در داخل آن رشد کرده و آماده استفاده مي شود.
ترکيبات شيميايي
بادام حاوي گليکوزيد سيانوژنيک به نام آميگداليند(Amyglabin) است. اين گليکوزيد در بادام شيرين به مقدار ناچيز ولي در بادام تلخ در حد سمي و به ميزان يک تا 3/5 درصد حضور دارد و مي تواند منشا» مسموميت دامها و يا انسان واقع شود. هيدروليز آميگدالين، ينزالدئيد(albehybezen)، جنتوبيوز(Gentodiose) و اسيد سيانيدريک توليد مي کند.
خواص دارويي
بادام شيرين از نظر طب قديم ايران کمي گرم و تر است. بادام ملين بوده و روغن بادام ضد يبوست است مخصوصا از روغن بادام مي توان رفع يبوست براي بچه ها استفاده کرد. بادام سينه را نرم مي کند. شير بادام براي رفع سرفه، ناراحتي حنجره و تنگي نفس مفيد بوده و خلط آور است. بادام براي درمان زخم روده ها و مثانه و اسهال مفيد است. بادام بو داده مقوي معده بوده و قابض است. بادام را آسياب کرده و با عسل مخلوط کنيد براي درد کبد و سرفه مفيد است. چغاله بادام لثه و ريشه دندان را تقويت مي کند. چغاله بادام براي خشکي دهان مفيد است. شکوفه بادام را دم کنيد و بعنوان مسهل براي اطفال استفاده کنيد. براي ازبين بردن لکه هاي صورت، بادام تلخ را پودر کنيد و با سرکه مخلوط کرده و ضمادي از آن درست کنيد و روي پوست بماليد. آنهايي که مبتلا به اگزما هستند اگر از بادام تلخ خميري درست کنند و از آن به جاي صابون براي شستن نقاطي که مبتلا به اگزما است استفاده کنند به زودي بهبود مي يابند. خمير بادام تلخ براي رفع بوي بد پا و زير بغل مفيد است.
مضرات
بادام از نظر اينکه داراي مواد مغذي بسياري است بنابراين غذاي بسيار خوبي است ولي چون سنگين و ثقيل الهضم است نبايد در خوردن آن افراط کرد .
جواب دیں